Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu oraz Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk, w dniu 9 listopada 2021 roku zorganizowali XIII konferencję z cyklu „Żywność, żywienie a zdrowie” pt. "Nutraceutyki – aspekty żywieniowe, zdrowotne i technologiczne”. Oba Komitety, począwszy od 2009 r., corocznie organizują tego typu spotkania, w których biorą udział naukowcy, przedstawiciele przemysłu, różnych ośrodków związanych z żywnością, żywieniem oraz zdrowiem jak również studenci i konsumenci. W tegorocznej konferencji uczestnicy mieli możliwość wysłuchania następujących prelekcji:

  • Nutraceutyki - czym są i jak działają?", Prof. dr hab. Joanna Gromadzka-Ostrowska
  • Stres oksydacyjny w wybranych chorobach dietozależnych u dzieci - czy zastosowanie nutraceutyków może być korzystne?"Dr hab. n. med. Grażyna Rowicka, prof. IMID
  • Zastosowanie konwencjonalnych i nowatorskich technik ekstrakcji nutraceutyków roślinnych", Dr hab. inż. Joanna Kolniak-Ostek, prof. UPWr
  • Projektowanie składu nutraceutyków - dlaczego znajomość aktywności biologicznych komponentów to za mało?”, Prof. dr hab. Agnieszka Bartoszek

Konferencja stała się przestrzenią do wymiany poglądów i doświadczeń dot. wytwarzania nutraceutyków oraz ich wpływu na zdrowie konsumentów. Wygłoszone prelekcje opierały się na najnowszych wynikach badań naukowych. Zarówno prelekcje, jak i tocząca się dyskusja, podczas której wypracowano wspólną opinię obu komitetów naukowych PAN, zdecydowanie przyczyniły się do poszerzenia wiedzy z zakresu nauk o żywności i żywieniu.

 

Zachęcamy do zapoznania się z materiałami konferencyjnymi.

Materiały konferencyjne