Zorganizowane konferencje
Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN oraz Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka PAN w dniu 16.11.2022 r. zorganizowali w Pałacu Staszica w Warszawe XIV konferencję z cyklu ":Żywność, żywienie a zdrowie" pt. "Żywność fermentowana - aspekty technologiczne, żywieniowe i zdrowotne".
Podczas konferencji uczestnicy mieli możliwość wysłuchania następujących wykładów:
- "Procesy fermentacyjne - rola i znaczenie technologii w kształtowaniu jakości produktów i napojów fermentowanych" - Prof. dr hab. Joanna Kawa-Rygielska
- "Żywa żywność fermentowana – zdrowie w zasięgu ręki" - Dr hab. Anna Sip, prof. UPP
- "Fermentowane produkty spożywcze - kierunki badań w żywieniu człowieka" - Dr inż. Tomasz Sawicki
- "Żywność fermentowana a choroby alergiczne" - Dr hab. n. med. Barbara Sozańska, prof. UMed
Materiały konferencyjne dostępne są tutaj.
Nagranie dwóch pierwszych wykładów znajduje się poniżej:
Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu oraz Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk, w dniu 9 listopada 2021 roku zorganizowali XIII konferencję z cyklu „Żywność, żywienie a zdrowie” pt. "Nutraceutyki – aspekty żywieniowe, zdrowotne i technologiczne”. Oba Komitety, począwszy od 2009 r., corocznie organizują tego typu spotkania, w których biorą udział naukowcy, przedstawiciele przemysłu, różnych ośrodków związanych z żywnością, żywieniem oraz zdrowiem jak również studenci i konsumenci. W tegorocznej konferencji uczestnicy mieli możliwość wysłuchania następujących prelekcji:
- „Nutraceutyki - czym są i jak działają?", Prof. dr hab. Joanna Gromadzka-Ostrowska
- „Stres oksydacyjny w wybranych chorobach dietozależnych u dzieci - czy zastosowanie nutraceutyków może być korzystne?", Dr hab. n. med. Grażyna Rowicka, prof. IMID
- „Zastosowanie konwencjonalnych i nowatorskich technik ekstrakcji nutraceutyków roślinnych", Dr hab. inż. Joanna Kolniak-Ostek, prof. UPWr
- „Projektowanie składu nutraceutyków - dlaczego znajomość aktywności biologicznych komponentów to za mało?”, Prof. dr hab. Agnieszka Bartoszek
Konferencja stała się przestrzenią do wymiany poglądów i doświadczeń dot. wytwarzania nutraceutyków oraz ich wpływu na zdrowie konsumentów. Wygłoszone prelekcje opierały się na najnowszych wynikach badań naukowych. Zarówno prelekcje, jak i tocząca się dyskusja, podczas której wypracowano wspólną opinię obu komitetów naukowych PAN, zdecydowanie przyczyniły się do poszerzenia wiedzy z zakresu nauk o żywności i żywieniu.
Zachęcamy do zapoznania się z materiałami konferencyjnymi.
Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu oraz Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk, w dniu 24 listopada 2020 roku zorganizowali XII konferencję z cyklu „Żywność, żywienie a zdrowie” pt. "Niekonwencjonalne i innowacyjne techniki – aspekty technologiczne i zdrowotne”. Oba Komitety, począwszy od 2009 r., corocznie organizują tego typu spotkania, w których biorą udział naukowcy, przedstawiciele przemysłu, różnych ośrodków związanych z żywnością, żywieniem oraz zdrowiem jak również studenci i konsumenci. W tegorocznej konferencji uczestnicy mieli możliwość wysłuchania następujących prelekcji:
- „Możliwości zastosowania zimnej plazmy oraz elektrycznego prądu stałego w procesach dekontaminacji mikrobiologicznej żywności”, Prof. dr hab. inż. Andrzej Jarmoluk
- „Pulsacyjne pole elektryczne oraz ultradźwięki jako techniki wspomagające procesy jednostkowe w technologii żywności”, Dr inż. Artur Wiktor
- „Akryloamid w żywności – aspekty technologiczne, analityczne i zdrowotne”, Dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. NIZP-PZH i UJD
- „Nowoczesne techniki przygotowywania potraw w aspekcie kształtowania ich jakości sensorycznej, żywieniowej i zdrowotnej”, Dr hab. Kinga Topolska, prof. UR
Konferencja stała się przestrzenią do wymiany poglądów i doświadczeń o najnowszych rozwiązania technologicznych w zakresie przetwarzania żywności w aspekcie ekonomicznym, zrównoważonego rozwoju, jak również ich wpływie na jakość produktu oraz zdrowie konsumentów. Wygłoszone prelekcje opierały się na najnowszych wynikach badań naukowych. Zarówno prelekcje, jak i tocząca się dyskusja, podczas której wypracowano wspólną opinię obu komitetów naukowych PAN, zdecydowanie przyczyniły się do poszerzenia wiedzy z zakresu nauk o żywności i żywieniu.
Zachęcamy do zapoznania się z materiałami konferencyjnymi.
Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka oraz Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk, w dniu 26 listopada 2019 roku zorganizowali XI konferencję z cyklu „Żywność, żywienie a zdrowie” pt. "Opakowania i dodatki do żywności – aspekty technologiczne i zdrowotne”. Oba Komitety, począwszy od 2009 r., corocznie organizują tego typu spotkania, w których biorą udział naukowcy, przedstawiciele przemysłu, różnych ośrodków związanych z żywnością, żywieniem oraz zdrowiem jak również studenci i konsumenci. W tegorocznej konferencji zgromadzeni mieli możliwość wysłuchania następujących prelekcji:
- „Dodatki do żywności – ocena bezpieczeństwa a realne zagrożenia dla zdrowia”, Dr n. med. Jacek Postupolski
- „Bezpieczeństwo zdrowotne opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością”, Dr inż. Monika Kaczmarczyk, prof. COBRO
- „Opakowania plastikowe do żywności w świetle nowych wymogów Gospodarki w Obiegu Zamkniętym”, Prof. dr hab. inż. Artur Bartkowiak
- „Aspekty technologiczne i legislacyjne stosowania dodatków w przetwórstwie żywności”, Prof. dr hab. Stanisław Gwiazda
Konferencja stała się przestrzenią do wymiany poglądów i doświadczeń o najnowszych rozwiązania technologicznych w zakresie wytwarzania materiałów opakowaniowych, stosowania dodatków do żywności, jak również ich wpływie na jakość produktu oraz zdrowie konsumentów. Wygłoszone prelekcje opierały się na najnowszych wynikach badań naukowych. Zarówno prelekcje, jak i tocząca się dyskusja, podczas której wypracowano wspólną opinię obu komitetów naukowych PAN, zdecydowanie przyczyniły się do poszerzenia wiedzy z zakresu nauk o żywności i żywieniu.
Zachęcamy do zapoznania się z materiałami konferencyjnymi.
Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu oraz Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk, w dniu 7 listopada 2018 roku zorganizowali X konferencję z cyklu „Żywność, żywienie a zdrowie” pt. "Woda w żywności i żywieniu - aspekty technologiczne i zdrowotne”. Oba Komitety, począwszy od 2009 r., corocznie organizują tego typu spotkania, w których biorą udział naukowcy, przedstawiciele przemysłu, różnych ośrodków związanych z żywnością, żywieniem oraz zdrowiem jak również studenci i konsumenci. W tegorocznej konferencji zgromadzeni mieli możliwość wysłuchania następujących prelekcji:
- „Właściwości wody w żywności - aspekty technologiczne i jakościowe”, Prof. dr hab. Dorota Witrowa-Rajchert
- „Rola wody w technologii serowarskiej”, Dr hab. inż. Justyna Żulewska, mgr inż. Justyna Tarapata
- „Spożycie wody a zdrowie człowieka w świetle dowodów naukowych”, Dr hab. Małgorzata Woźniewicz
- „Znaczenie wody w dietoprofilaktyce kamic układu moczowego”, Dr hab. Lucyna Kozłowska
Konferencja stała się przestrzenią do wymiany poglądów i doświadczeń o znaczeniu wody zarówno w aspekcie przetwarzania żywności, konieczności zmniejszenia jej aktywności w celu przedłużenia trwałości produktów lub jej odpowiedniego utrzymania celem otrzymania odpowiedniej jakości np. serów dojrzewających. Podnoszono równie ważne kwestie dotyczące odpowiedniego spożycia wody w celu zapobiegania wielu chorobom, w tym w szczególności kamicy nerkowej. W tym kontekście duże znaczenie ma nie tylko ilość ale i jakość spożywanej wody. Zarówno prelekcje, jak i tocząca się dyskusja zdecydowanie przyczyniły się do poszerzenia wiedzy z zakresu nauk o żywności i żywieniu.
Zachęcamy do zapoznania się z materiałami konferencyjnymi.
Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka oraz Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk, w dniu 23 listopada 2017 roku zorganizowali IX konferencję z cyklu „Żywność, żywienie a zdrowie” pt. „Żywność i żywienie a mikrobiota człowieka”. Oba Komitety począwszy od 2009 r. corocznie organizują tego typu spotkania zrzeszające naukowców, przedstawicieli przemysłu, różnych ośrodków związanych z żywnością, żywieniem oraz zdrowiem jak również studentów i konsumentów. W tegorocznej konferencji zgromadzeni mieli możliwość wysłuchania następujących prelekcji:
- „Dieta dla mikrobiomu” - Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
- "Programowanie mikrobiotyczne – wpływ mikrobioty jelitowej na rozwój chorób cywilizacyjnych” - Prof. dr hab. n. med. Ewa Cukrowska, Instytut "Pomnik- Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie
- „Przeciwutleniacze a mikrobiota jelitowa - wrogowie czy sojusznicy?” - Dr hab. Aleksandra Duda-Chodak, Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie
- „Probiotyki - teoria, wybór a realia” - Dr hab. Marcin Schmidt, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Konferencja stała się przestrzenią do wymiany poglądów i doświadczeń, jak również do zwrócenia uwagi na konieczność informowania społeczeństwa o bieżącym stanie wiedzy dotyczącym wpływu żywności i sposobu żywienia na zmiany w składzie mikrobioty człowieka.
Zachęcamy do zapoznania się z materiałami konferencyjnymi.
Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu wraz z Komitetem Nauki o Żywieniu Człowieka , pod patronatem Wydziału Nauk Biologicznych i Rolniczych oraz Wydziału Nauk Medycznych Polskiej Akademii Nauk, w dniu 28 listopada 2016 roku zorganizowali VIII konferencję z cyklu „Żywność, żywienie a zdrowie” pt. „Interakcje składników żywności – aspekty technologiczne i żywieniowe”. Oba Komitety począwszy od 2009 r. corocznie organizują tego typu spotkania zrzeszające naukowców, przedstawicieli przemysłu, różnych ośrodków związanych z żywnością, żywieniem oraz zdrowiem jak również studentów i konsumentów. W tegorocznej konferencji Sala Lustrzana Pałacu Stasica w Warszawie została wypełniona po brzegi, a zgromadzeni mieli możliwość wysłuchania następujących prelekcji:
1. „Interakcje składników żywności w trakcie reakcji Maillarda” - Dr hab. inż. Wiesław Wiczkowski, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badania Żywności PAN, Zakład Chemii i Biodynamiki Żywności;
2. „Polifenole - interakcje w żywności” - Dr hab. inż. Anna Gramza-Michałowska, prof. UP, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Katedra Technologii Żywienia Człowieka;
3. „Mechanizmy i skutki interakcji pomiędzy lekami i składnikami pokarmowymi” - Prof. dr hab. n. farm. Jadwiga Biernat, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności, Katedra Żywienia Człowieka;
4. „Interakcje składników mineralnych w żywności i organizmie” - Dr hab. n farm. Katarzyna Socha, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej, Zakład Bromatologii
Konferencja stała się przestrzenią do wymiany poglądów i doświadczeń, jak również do zwrócenia uwagi na konieczność informowania społeczeństwa o bieżącym stanie wiedzy dotyczącym interakcji składników żywności w trakcie przetwarzania, jak również interakcji związanej z jednoczesnym przyjmowaniem żywności oraz leków lub suplementów diety.
Zachęcamy do zapoznania się z materiałami konferencyjnymi.
W dniach 21-23 czerwca 2016 w Warszawie odbyło się V Sympozjum Inżynierii Żywności zorganizowane przez Katedrę Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji Wydziału Nauk o Żywności SGGW, Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Oddział Warszawski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności oraz Oddział Warszawski Polskiego Towarzystwa Agrofizycznego
szczegóły: http://kizop.sggw.pl/siz2016/index.php
16 października 2015 r. w Pałacu Staszica w Warszawie zorganizowana została VII Konferencja z cyklu „Żywność, żywienie a zdrowie” pod hasłem „Żywność modyfikowana genetycznie - wady i zalety”. Było to kolejne spotkanie naukowe organizowane wspólnie przez Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka oraz Komitet Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk. W trakcie konferencji można było wysłuchać następujących referatów, wygłoszonych przez specjalistów z obu Komitetów:
z Komitetu Nauk o Żywności:
z Komitetu Nauk o Żywieniu Człowieka:
3. „Spożycie żywności modyfikowanej genetycznie a wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt" - Dr hab. Agata Wawrzyniak, prof. SGGW, SGGW w Warszawie, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
4. „Żywność zmodyfikowana genetycznie – regulacje prawne” - Dr hab. Iwona Traczyk, prof. IŻŻ, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
Jak co roku Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie" cieszyła się dużym zainteresowaniem słuchaczy a towarzysząca jej dyskusja stworzyła pole do wymiany wiedzy i poglądów. Dzięki obecności tak zacnych prelegentów Konferencja przyczyniła się do rozpowszechniania rzetelnej wiedzy w zakresie nauki o żywności i żywieniu.
Za zgodą naszych prelegentów zamieszczamy referaty wygłoszone podczas Konferencji. Zachęcamy do zapoznania się z wykładami prezentowanymi przez Prof. dr hab. Bohdana Achrema-Achremowicza oraz Prof. dr hab. Wacława Orczyka, prelegentami z ramienia Komitetu Nauk o Żywności PAN.