Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN oraz Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka PAN w dniu 16.11.2022 r. zorganizowali w Pałacu Staszica w Warszawe XIV konferencję z cyklu ":Żywność, żywienie a zdrowie" pt. "Żywność fermentowana - aspekty technologiczne, żywieniowe i zdrowotne".
Podczas konferencji uczestnicy mieli możliwość wysłuchania następujących wykładów:
- "Procesy fermentacyjne - rola i znaczenie technologii w kształtowaniu jakości produktów i napojów fermentowanych" - Prof. dr hab. Joanna Kawa-Rygielska
- "Żywa żywność fermentowana – zdrowie w zasięgu ręki" - Dr hab. Anna Sip, prof. UPP
- "Fermentowane produkty spożywcze - kierunki badań w żywieniu człowieka" - Dr inż. Tomasz Sawicki
- "Żywność fermentowana a choroby alergiczne" - Dr hab. n. med. Barbara Sozańska, prof. UMed
Materiały konferencyjne dostępne są tutaj.
Nagranie dwóch pierwszych wykładów znajduje się poniżej: