Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu oraz Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk, w dniu 24 listopada 2020 roku zorganizowali XII konferencję z cyklu „Żywność, żywienie a zdrowie” pt. "Niekonwencjonalne i innowacyjne techniki – aspekty technologiczne i zdrowotne”. Oba Komitety, począwszy od 2009 r., corocznie organizują tego typu spotkania, w których biorą udział naukowcy, przedstawiciele przemysłu, różnych ośrodków związanych z żywnością, żywieniem oraz zdrowiem jak również studenci i konsumenci. W tegorocznej konferencji uczestnicy mieli możliwość wysłuchania następujących prelekcji:

  • „Możliwości zastosowania zimnej plazmy oraz elektrycznego prądu stałego w procesach dekontaminacji mikrobiologicznej żywności”, Prof. dr hab. inż. Andrzej Jarmoluk
  • „Pulsacyjne pole elektryczne oraz ultradźwięki jako techniki wspomagające procesy jednostkowe w technologii żywności”, Dr inż. Artur Wiktor
  • „Akryloamid w żywności – aspekty technologiczne, analityczne i zdrowotne”, Dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. NIZP-PZH i UJD
  • „Nowoczesne techniki przygotowywania potraw w aspekcie kształtowania ich jakości sensorycznej, żywieniowej i zdrowotnej”, Dr hab. Kinga Topolska, prof. UR

Konferencja stała się przestrzenią do wymiany poglądów i doświadczeń o najnowszych rozwiązania technologicznych w zakresie przetwarzania żywności w aspekcie ekonomicznym, zrównoważonego rozwoju, jak również ich wpływie na jakość produktu oraz zdrowie konsumentów. Wygłoszone prelekcje opierały się na najnowszych wynikach badań naukowych. Zarówno prelekcje, jak i tocząca się dyskusja, podczas której wypracowano wspólną opinię obu komitetów naukowych PAN, zdecydowanie przyczyniły się do poszerzenia wiedzy z zakresu nauk o żywności i żywieniu.

 

Zachęcamy do zapoznania się z materiałami konferencyjnymi.

Materiały konferencyjne