Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka oraz Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk, w dniu 26 listopada 2019 roku zorganizowali XI konferencję z cyklu „Żywność, żywienie a zdrowie” pt. "Opakowania i dodatki do żywności – aspekty technologiczne i zdrowotne”. Oba Komitety, począwszy od 2009 r., corocznie organizują tego typu spotkania, w których biorą udział naukowcy, przedstawiciele przemysłu, różnych ośrodków związanych z żywnością, żywieniem oraz zdrowiem jak również studenci i konsumenci. W tegorocznej konferencji zgromadzeni mieli możliwość wysłuchania następujących prelekcji:

  • „Dodatki do żywności – ocena bezpieczeństwa a realne zagrożenia dla zdrowia”, Dr n. med. Jacek Postupolski
  • „Bezpieczeństwo zdrowotne opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością”, Dr inż. Monika Kaczmarczyk, prof. COBRO
  • „Opakowania plastikowe do żywności w świetle nowych wymogów Gospodarki w Obiegu Zamkniętym”, Prof. dr hab. inż. Artur Bartkowiak
  • „Aspekty technologiczne i legislacyjne stosowania dodatków w przetwórstwie żywności”, Prof. dr hab. Stanisław Gwiazda

Konferencja stała się przestrzenią do wymiany poglądów i doświadczeń o najnowszych rozwiązania technologicznych w zakresie wytwarzania materiałów opakowaniowych, stosowania dodatków do żywności, jak również ich wpływie na jakość produktu oraz zdrowie konsumentów. Wygłoszone prelekcje opierały się na najnowszych wynikach badań naukowych. Zarówno prelekcje, jak i tocząca się dyskusja, podczas której wypracowano wspólną opinię obu komitetów naukowych PAN, zdecydowanie przyczyniły się do poszerzenia wiedzy z zakresu nauk o żywności i żywieniu.

 

Zachęcamy do zapoznania się z materiałami konferencyjnymi.

Materiały konferencyjne