Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu oraz Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk, w dniu 7 listopada 2018 roku zorganizowali X konferencję z cyklu „Żywność, żywienie a zdrowie” pt. "Woda w żywności i żywieniu - aspekty technologiczne i zdrowotne”. Oba Komitety, począwszy od 2009 r., corocznie organizują tego typu spotkania, w których biorą udział naukowcy, przedstawiciele przemysłu, różnych ośrodków związanych z żywnością, żywieniem oraz zdrowiem jak również studenci i konsumenci. W tegorocznej konferencji zgromadzeni mieli możliwość wysłuchania następujących prelekcji:

-      „Właściwości wody w żywności - aspekty technologiczne i jakościowe”, Prof. dr hab. Dorota Witrowa-Rajchert

-      „Rola wody w technologii serowarskiej”, Dr hab. inż. Justyna Żulewska, mgr inż. Justyna Tarapata

-      „Spożycie wody a zdrowie człowieka w świetle dowodów naukowych”, Dr hab. Małgorzata Woźniewicz

-      „Znaczenie wody w dietoprofilaktyce kamic układu moczowego”, Dr hab. Lucyna Kozłowska

Konferencja stała się przestrzenią do wymiany poglądów i doświadczeń o znaczeniu wody zarówno w aspekcie przetwarzania żywności, konieczności zmniejszenia jej aktywności w celu przedłużenia trwałości produktów lub jej odpowiedniego utrzymania celem otrzymania odpowiedniej jakości np. serów dojrzewających. Podnoszono równie ważne kwestie dotyczące odpowiedniego spożycia wody w celu zapobiegania wielu chorobom, w tym w szczególności kamicy nerkowej. W tym kontekście duże znaczenie ma nie tylko ilość ale i jakość spożywanej wody. Zarówno prelekcje, jak i tocząca się dyskusja zdecydowanie przyczyniły się do poszerzenia wiedzy z zakresu nauk o żywności i żywieniu.

 

Zachęcamy do zapoznania się z materiałami konferencyjnymi.

Materiały konferencyjne