Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka oraz Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk, w dniu 23 listopada 2017 roku zorganizowali IX konferencję z cyklu „Żywność, żywienie a zdrowie” pt. „Żywność i żywienie a mikrobiota człowieka”. Oba Komitety począwszy od 2009 r. corocznie organizują tego typu spotkania zrzeszające naukowców, przedstawicieli przemysłu, różnych ośrodków związanych z żywnością, żywieniem oraz zdrowiem jak również studentów i konsumentów. W tegorocznej konferencji zgromadzeni mieli możliwość wysłuchania następujących prelekcji:

  1. „Dieta dla mikrobiomu” - Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  2. "Programowanie mikrobiotyczne – wpływ mikrobioty jelitowej na rozwój chorób cywilizacyjnych” - Prof. dr hab. n. med. Ewa Cukrowska, Instytut "Pomnik- Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie
  3. „Przeciwutleniacze a mikrobiota jelitowa - wrogowie czy sojusznicy?” - Dr hab. Aleksandra Duda-Chodak, Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie
  4. „Probiotyki - teoria, wybór a realia” - Dr hab. Marcin Schmidt, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Konferencja stała się przestrzenią do wymiany poglądów i doświadczeń, jak również do zwrócenia uwagi na konieczność informowania społeczeństwa o bieżącym stanie wiedzy dotyczącym wpływu żywności i sposobu żywienia na zmiany w składzie mikrobioty człowieka.

 

Zachęcamy do zapoznania się z materiałami konferencyjnymi.

Materiały konferencyjne