16 października 2015 r. w Pałacu Staszica w Warszawie zorganizowana została VII Konferencja z cyklu „Żywność, żywienie a zdrowie” pod hasłem „Żywność modyfikowana genetycznie - wady i zalety”. Było to kolejne spotkanie naukowe organizowane wspólnie przez Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka oraz Komitet Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk. W trakcie konferencji można było wysłuchać następujących referatów, wygłoszonych przez specjalistów z obu Komitetów:
z Komitetu Nauk o Żywności:
z Komitetu Nauk o Żywieniu Człowieka:
3. „Spożycie żywności modyfikowanej genetycznie a wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt" - Dr hab. Agata Wawrzyniak, prof. SGGW, SGGW w Warszawie, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
4. „Żywność zmodyfikowana genetycznie – regulacje prawne” - Dr hab. Iwona Traczyk, prof. IŻŻ, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
Jak co roku Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie" cieszyła się dużym zainteresowaniem słuchaczy a towarzysząca jej dyskusja stworzyła pole do wymiany wiedzy i poglądów. Dzięki obecności tak zacnych prelegentów Konferencja przyczyniła się do rozpowszechniania rzetelnej wiedzy w zakresie nauki o żywności i żywieniu.
Za zgodą naszych prelegentów zamieszczamy referaty wygłoszone podczas Konferencji. Zachęcamy do zapoznania się z wykładami prezentowanymi przez Prof. dr hab. Bohdana Achrema-Achremowicza oraz Prof. dr hab. Wacława Orczyka, prelegentami z ramienia Komitetu Nauk o Żywności PAN.