16 października 2015 r. w Pałacu Staszica w Warszawie zorganizowana została VII Konferencja z cyklu „Żywność, żywienie a zdrowie” pod hasłem „Żywność modyfikowana genetycznie - wady i zalety”. Było to kolejne spotkanie naukowe organizowane wspólnie przez Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka oraz Komitet Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk. W trakcie konferencji można było wysłuchać następujących referatów, wygłoszonych przez specjalistów z obu Komitetów:

z Komitetu Nauk o Żywności:

1. „Genetycznie Modyfikowane Organizmy - Szanse i zagrożenia”  - Prof. dr hab. Bohdan Achrem-Achremowicz, Uniwersytet Rzeszowski, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Katedra Technologii i Oceny Jakości Produktów Roślinnych

2. „Uprawy odmian GM - stan obecny i przewidywane tendencje zmian”  - Prof. dr hab. Wacław Orczyk, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Inżynierii Genetycznej, Radzików

 z Komitetu Nauk o Żywieniu Człowieka:

3. „Spożycie żywności modyfikowanej genetycznie a wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt" - Dr hab. Agata Wawrzyniak, prof. SGGW, SGGW w Warszawie, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji

4. „Żywność zmodyfikowana genetycznie – regulacje prawne” - Dr hab. Iwona Traczyk, prof. IŻŻ, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

 

Jak co roku Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie" cieszyła się dużym zainteresowaniem słuchaczy a towarzysząca jej dyskusja stworzyła pole do wymiany wiedzy i poglądów. Dzięki obecności tak zacnych prelegentów Konferencja przyczyniła się do rozpowszechniania rzetelnej wiedzy w zakresie nauki o żywności i żywieniu.

Za zgodą naszych prelegentów zamieszczamy referaty wygłoszone podczas Konferencji. Zachęcamy do zapoznania się z wykładami prezentowanymi przez Prof. dr hab. Bohdana Achrema-Achremowicza oraz Prof. dr hab. Wacława Orczyka, prelegentami z ramienia Komitetu Nauk o Żywności PAN.    

DSC06625a  

DSC06646a  

DSC06698a

DSC06686a